Oto Jak Kupić Dobrą Kawę W 10 Dni - Wszystko o kawie

wysokiej jakości kawa

Kursy dla baristów

Termin barista pochodzi z języka włoskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza barmana. Osoba zwana baristą zajmuje się profesjonalnie parzeniem i przygotowywaniem kawy. Istnieją specjalne szkolenia dla baristów, często prowadzone przez firmy za

Dodane: 28-08-2020 05:59
Oto Jak Kupić Dobrą Kawę W 10 Dni - Wszystko o kawie wysokiej jakości kawa
jmujące się dystrybucją wysokiej jakości kawy. Kursy dla baristów obejmują naukę takich umiejętności, jak rozpoznawanie gatunków kawy, przygotowywanie kawy różnymi metodami parzenia oraz odpowiednie podawanie i dekorowanie napoju. Kursy dla baristów są prowadzone przez doświadczone osoby, które dysponują szeroką wiedzą na temat kawy oraz sposobów jej przyrządzania. Szkolenia mogą być prowadzone indywidualnie lub w grupach. Szkolenia dla baristów są dobrym sposobem na przeszkolenie pracowników zatrudnionych w branży gastronomicznej. Na kurs dla baristów mogą się wybrać także osoby chcące we własnym zakresie poszerzyć swoją wiedzę o rodzajach i gatunkach kawy. Kurs dla baristów może obejmować także naukę z zakresu obsługi klienta kawiarni lub innego lokalu, co również jest przydatną umiejętnością.


Jak właściwie przechowywać kawę

Kawa jest ulubionym napojem wielu osób, który jest bogaty w kofeinę znaną ze swoich pobudzających właściwości. Wysokiej jakości kawa ziarnista powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, żeby nie stracić swojego smaku oraz aromatu. Odpowiednie przechowywanie kawy bywa kluczowe dla zachowania jej walorów smakowych, zwłaszcza przy bardziej delikatnych nutach i aromatach. Kawę ziarnistą zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej w szklanych słoikach ze szczelną pokrywką. Ponadto kawa ziarnista nie powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, ponieważ dostęp do światła może być dla ziaren kawy szkodliwy. Najlepiej więc przetrzymywać słoik z ziarnami kawy w zaciemnionej szafce lub spiżarni. Wysokiej jakości kawa, zarówno mielona, jak i ziarnista, nie powinna mieć dostępu do powietrza, ponieważ w ten sposób może stracić na aromacie. Zwłaszcza kawa już uprzednio zmielona powinna być zamknięta w jak najbardziej szczelnym pojemniku, ponieważ szybciej traci swój aromat, niż kawa ziarnista.


Sposoby przyrządzania kawy

Istnieje wiele sposobów przyrządzania oraz parzenia kawy, które są różne w poszczególnych częściach świata. Rodzaje kaw podawane w europejskich kawiarniach pochodzą głównie z Włoch, gdzie powstało wiele sposobów przyrządzania napoju kawowego. Jednym z najpopularniejszych rodzajów kawy jest tak zwane espresso, którego tradycja picia narodziła się właśnie we Włoszech. Wiele typów kawy oferowanych w kawiarniach pochodzi z Włoch, dlatego kawiarnie często zaopatrują się we włoskie kawy sprzedawane przez dystrybutora. Innym bardzo popularnym i powszechnie znanym rodzajem kawy jest cappuccino, które jest napojem kawowym z dodatkiem spienionego mleka z odrobiną startej czekolady lub kakao na wierzchu delikatnej pianki. Często serwowanym typem kawy jest latte macchiato, które także pochodzi z Włoch. Można wyróżnić jeszcze takie rodzaje kawy, jak flat white, americano czy caffe latte. Każdy rodzaj kawy podawany w gastronomii jest przyrządzany z wysokiej jakości kawy ziarnistej sprowadzanej przez dystrybutora wprost od producentów.


Skąd pochodzi tradycja picia kawy

Kawa posiada wielu wielbicieli w różnych częściach świata, a każda kultura wytworzyła nieco inne sposoby przyrządzania napoju kawowego. Samych początków picia kawy można dopatrywać się w Etiopii oraz na Bliskim Wschodzie. Jednak metody parzenia kawy znane do dziś pochodzą z Włoch, które zapoczątkowały tradycję picia kawy w Europie. Obecnie włoskie kawy są znane jako jedne z najlepszych jakościowo kaw, a większość kawiarni w Europie przypomina te włoskie. We Włoszech także skonstruowano pierwszy ekspres do kawy umożliwiający przyrządzenie espresso. W różnych częściach świata wytworzono inne tradycje dotyczące parzenia kawy oraz preferowanego rodzaju ziaren. Wiele krajów posiada bogate tradycje związane z piciem kawy, jednak w Europie do tradycji picia kawy bez wątpienia najbardziej przyczyniły się Włochy. Wysokiej jakości kawy włoskie są doceniane przez szerokie grono smakoszy i są używane zarówno w gastronomii, jak i w zaciszu domowym. Wiele oferowanych kaw w lokalach i restauracjach pochodzi właśnie z tradycji włoskiego przyrządzania kawy.